fredag 17 juli 2009

Karbidlampa

Vi har fått en karbidlampa av svärmor efter hennes röjning hemma hos sig. Jag beundrar henne som orkar ta tag i och städa ur lite då och då. Ungefär en så där en gång i halvåret. Det brukar bli saker som hamnar här hos oss och vi ska bedöma ödet på sakerna. Kastas,sparas eller skänkas bort. En del undrar vi ibland över vad vi ska ha det till. Men så finns där saker som är riktigt roliga att få.
Som denna lampa.


Jag tycker att den blev fin.

Så här såg den ut när vi började göra om den. Jag fick en snilleblixt och föreslog att vi skulle borra hål i röret där gasen kommer ut. Det är inte så lätt att köpa kalciumkarbid idag och tanken på att tända på acetylengas i köket kändes inte så lockande. Så vi satte en veke i det uppborrade röret och fyllde den undre behållaren med ljusolja. Så fick karbidlampan ett andra liv.

Så här ser den ut inuti. Jag skulle gissa att den här lampan har använts i Bolidengruvan eller så kommer den från Kronan. Karbidlampor användes i slutet av 1800-talet, men också i hemmen under kriget då det var svårt att få tag i annat bränsle.

.

/H

.

Inga kommentarer: