söndag 13 september 2009

Utflykt på loppisar och blodpudding.

Så var det söndag igen. Vi har varit på utflykt och jag har fyndat en liten emaljgryta för 20kr.
En gammal våg för 200:- och virkade spetsar och lite annat smått och gott. nu här på kvällen så har jag gjort blodpudding.
Inte alls svårt att göra själv. Kan inte köpa blodpudding på affären. Det är ju alla möjliga ingredienser som jag inte tål.
här är min gluten och laktosfria blodpudding.
.
Blodpudding
.
5 liter nötblod.
3dl svagdricka ,festmust eller coca cola.
2 dl glutenfritt vetemjöl tex mix wells basmjöl
2dl bovete mjöl
2 tsk chia
1 gul lök
3 msk smör eller margarin
3 msk sirap
1 msk salt
1 krm vitpeppar
1 krm kryddpeppar
1-2 krm ingefära
2-3 krm mejram
Sila blodet och vispa det med vätskan.
Vispa ned mjölblandningen- tills blandningen är slät.
.
Fräs löken i fettet.
Blanda ner lök och övriga ingredienser i smeten.
smaka av smeten- stek ett prov.
.
Häll smeten i smorda och bröade avlånga brödformar. (krossa en glutenfri skorpa eller tag bovete mjöl att bröa formen med.)
Fyll formarna med smet , 3/4 av formen.
Täck med lock eller aluminiumfolie.
Tag en långpanna och fyll den 1/3 sätt formarna i vattenbad i ugnen.
Ca. 200 grader. Varmluft ca. 175 grader i
ca 1 timme eller när det inte fastnar smet på provstickan.
.
Servera med lingon sylt eller smält smör.
.
är ju gott uppstekt i stekpannan dagen efter också.
.
Ännu ett recept från en som inte kan gå och köpa färdigt på affären.
Ibland så kan det kännas hopplöst jobbigt.
Men alla i familjen kan äta det och den här blodpuddingen uppskattas av hela familjen.
.
/H
.

Inga kommentarer: