måndag 29 juni 2009

söndag och lite dagen efter.


Igår var det wheels i Umeå. Massor med gamla bilar och folk. Men där var inte jag. Jag var på utflykt till Hällnäs. Jag måste alltid ha med mig eget fika. Så här kan min kappsäck se ut.
.

Jag hade med mig: Färsk annans,baby bel ost,torkade tranbär,sempers glutenfria fiberskorpor, espresso kaffe (kaffebönorna är från Kuba.) och fläderbloms saft.

Låter det inte gott?

Det finns mat för mig också....
.

.
Sen var det bara att åka hem,laga mat och stressa i sig maten, duscha och klä sig i salsa stassen. Åka till en fest två timmar sen. Ta igen två timmar i vin. ;) . Sen var vi på "Balder"och dansade ända fram till ett. Men kul hade jag. Det blir som en liten familj , alla vi som dansar. Oftast har vi väldigt roligt. Tycker att de flesta bjuder på sig själva och dansar med många under kvällen.
Men så kan det hända ibland att de finns de killar som bara kan bjuda upp unga, söta och smala tjejer. Jag kan inte förstå det, när dom själva är gubbar? Det är så ytligt!!Jag tycker om killar som bjuder upp och dansar med alla tjejer oavsett ålder, hur man ser ut och fast man inte är den trådsmala typen. Som tjej uppskattar man mer de killarna. De får faktiskt mer respekt bland tjejerna.

Eftersom jag dansat tango så har jag varit inne på forum för tango hängivna. Där kan man söka en danspartner. Då var det en kvinna som sökte en kvinnlig dansparnter ( så funkar det i Argentinsk tango.) som var lika smal och smärt som hon. Snacka om ytligt!!!! Jag trodde att det är roligare att dansa med någon som verkligen KAN dansa eller har jag missat något?

.
Idag så vill jag inte gärna dansa... Jag vill hellre ta det lite lugnt.
Men vi har varit och köpt ännu mer jord och ännu mer blommor, jag och min mamma. Satt nät över körsbärsträdet så att inte fåglarna äter upp bären. Hjälp E-dott att rensa det sista på jordgubbslandet och lagt gräsklipp mellan raderna. Det är många blommor på jordgubbsplantorna. Det känns bra.
Sen så har min man äntligen klippt gräsmattan klar. Det som tar två timmar för mig. Tar två dagar för honom. Jag säger inget mer än så.

.
Nu är det bara vår eländiga rabatt med blommor som vi måste ta hand om. Där har kvickrot och smörblommor tagit över. Jag har inte haft tid att ta hand om det = tråkigt.

.
Där ibland all denna ogräs har jag planterat Rosenrot för ca 4 år sedan.
Den har jag tänkt skörda i år. Roten ska bli medicin för mig och min man.
Jag hoppas att roten har växt sig stor. Då blir det medicin för ett par år framåt.

.


/H

.

lördag 27 juni 2009

Cocktail klänningar

Hittade dessa bedårande klänningar på en hemsida
Tyvärr är dessa inte till salu längre. Där fanns många andra klänningar som var från 1920- talet till 1970-talet och många till försäljning.
.
.
Denna är från 1950-talet och såldes för 215 dollar.

Titta på den vackra smocken på överdelen!


och i kjolen.



Denna klänning är från 1920-talet.
Den såldes för 950 dollar.
Det är pärlbroderier.
En stass jag gärna skulle bära på en
salsafest.


Det är bara att plocka fram symaskinen.....

.
/H

.




fredag 26 juni 2009

salsa

Idag har jag dansat salsa på en socials.
Vi i "Umeå Salsa club" ordnar socials en gång i veckan. Det är otroligt trevligt och bra motion är det. Man träffas och tränar och övar på nya turer och steg och träffar glada, likasinnade människor. Jag har hittat min träningsform. Jag glömmer som bort att jag motionerar.
Jag önskar att hela Sverige kunde vara med i en "ruerda de casino"
Idag har värmen kommit till Umeå och det svettades rejält överallt i danslokalen. Så vid nio, nu ikväll, var alla ganska trötta och nöjda.
Det sover man gott på, måste bara duscha av mig alla svettodörer från mig och de jag dansat med.

torsdag 25 juni 2009

Datorer i all ära, men...

Här sitter jag och har gjort ett inlägg. Vad händer, jo mina bilder är spårlöst fösvunna ur datorn! Åtminstone tror jag det för jag kan inte hitta dom! Hur ska man kunna göra ett trevligt inlägg utan bilder?Speciellt om man ska visa något. Vet ej. Har inte lärt mig alla fina funktioner heller.

Är en aning lätt irriterad( ...och det är bara förnamnet...).

Hittade en trevlig video som jag skulle lägga in. Tror du att det funkade?
Icket!!!!!

Det är datortrollet som varit framme eller är det min man som har hittat en bra plats till bilderna? Så bra att jag inte hittar dom.

Jag får snällt vänta och fråga min man var i hela h-vetet han lagt dom på datorn.

Jag får spara det inlägget till en annan dag. Nu får det vara slut på detta för idag.

Jag tröstar mig med en bit choklad och titta på kläder och skor från "fornarina". Skulle gärna vilja äga den svart/vit prickiga blusen som Lindsey Lohan har på sig. Även några skor där skulle jag inte tacka nej till.

.

Godnatt( morr).

.


.

.

/H
.

.

måndag 22 juni 2009

Cuba

Vad kan man hitta på en sån här dag då?
Efter jobbet så var jag ute i trädgården en stund. Men här blåser det jämt och det var kallt. Det blir ingen varm sommar i år.
Det är sådana här dagar jag längtar tillbaka till Cuba. Reste till Cuba i november förra året. En resa som jag gärna skulle kunna göra om.
Vi var 6 .st från Umeå som drog iväg när isvinden låg som tätast över byn.
Mitt största mål med resan var att dansa salsa. Vilket det blev otroligt mycket av.
En vecka intensivt med workshops på det stora årliga evenemanget " Baila en Cuba" som gick av stapeln i Havanna. Jag hann inte se så mycket av själva Havanna den veckan men vi fick tillfälle att se flera av de största salsabanden som finns på Kuba En otrolig upplevelse.

Andra veckan på Kuba vigdes åt att sola, bada, god mat hos Elisabeth, nattklubbar med reggaeton (som hade fått vilken svensk som helst att rodna) och salsa förstås.
Vi bodde i ett samhälle i Moron och solade och badade på ön Cayo Coco som ligger strax utanför Moron. Familjen vi bodde hos var så otroligt trevliga och det bästa av allt,!!! så har min mage aldrig varit så bra som där. De lagade mat som jag mådde väldigt bra på.
Att resa till Cuba är inte billigt men det är värt varenda slant. Det är så otroligt fint och alla gamla hus och bilar är bara det en upplevelse.

Skor och väska, ett kap?

Jag ska berätta om förra sommarens semester. Vi var i Kungsbacka på outlet. Där hittade vi både det ena och andra till bra pris.


Köpte mig ett par fina skor med hög klack i trä och brunt skinn på ovansidan. kände mig ganska nöjd när vi åkte därifrån och jag visade upp mitt inköp för släktingar.


.

Men så blev jag tvärsnål och ville lämna tillbaka, jag ångrade mig och brunt är egentligen inte min färg. Så dagen efter åker jag tillbaka till butiken och vill lämna tillbaka skor. Men,se,nej, det gick inte att få pengarna tillbaka. (Till saken hör så skulle vi resa tillbaka norrut nästa dag.) Efter mycket om och men och mycket tjafs med butiken och alla bestämmelser hit och dit ,så tog jag till slut ,surt, ett tillgodokvitto och såg framför mig 398 kronor flyga sin kos och körde därifrån.
.
När skulle jag ha chans att köpa något där? När dessutom tillgodo kvittot gällde ett år?
.
NÄÄ, tänkte jag och körde tillbaka ett par timmar senare.
.
Och där stod dom!
.
Skorna som var så snygga att det blev kärlek vid första ögonkastet.



Hur kunde jag ha missat dom förut?


Glad i sinnet går jag till kassan med de fina skorna och får veta att de sänkt skorna till 298 kronor så nu har jag 100 kronor tillgodo. hittar en väska också ( för att handla upp pengarna)får lägga till 9 kronor.
.
Ibland tror jag att det är ödet som spelar oss ett spratt. Skorna stod där och väntade på mig....

.

Väskan har jag använt en gång.
.
Men skorna, ja, det har varit en stor favorit.

Någon som vill köpa väskan? :).

.
/H
.

söndag 14 juni 2009

Det blåser och regnar.

Fy, vad tråkigt sommarväder. Det regnar och blåser kallt. Det är tur att det är varmt och skönt inomhus. Nackdelen är att Y -dott blir rastlös. Hon har så mycket energi i kroppen. Så en sån här dag blir det väldigt lite utomhus aktiviteter.
Vi har ätit en god middag hos mina föräldrar. Ett recept från viktklubben, faktiskt , som vi har gjort om lite. Gott och nyttigt blev det.
Jag kan inte äta kyckling,bacon och inte potatis.Så det bytte vi ut mot kalkon,Vindelrökt älgkött och ris istället och så en philadelphiatårta hade vi till.


KALKONFILÉ MED BACON OCH VINDRUVSSALSA
.
för 4 personer
.
500 gr. kalkonfilé
1 msk ghee (smörolja som du lätt gör själv.)
salt och peppar
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano (ekologisk)
Bacon och vindruvssalsa
70gr bacon
eller (vindelrökt älgkött ca: 15-20 gr. beroende på hur starkt rökt smak man vill ha.)
100gr. purjolök i fina skivor
200gr. blåa vindruvor i halvor
1 st avokado i tärningar
.
100gr.sallad
200gr. cocktailtomater
.
Philadelphiatårta
.
1/2 rödlök fin hackad
1 vitlöksklyfta pressad
en burk 200gr philadelphiaost
1-2 dl creme fraiche eller ett magrare alternativ är turkisk yoghurt.
svartpeppar och ev. salt
blanda alla ingredienserna i en skål smaka av med peppar och salt.
klart.
.
servera med kokt jasminris
.
Gör så här:
Dela kalkonen i stora tärningar. Stek kalkonen och krydda med salt, peppar, paprika och oregano. Stek kalkon klart på svag värme.
Stek bacon(eller rökt älgkött eller annat rökt kött) med purjolök och vindruvor i en ren stekpanna. Avsluta med avokado i stekpannan.
servera med sallad och ris.
Denna mat är väldigt enkel att göra och väldigt god.
Receptet på Ghee har jag fått från en hemsida där man kan läsa om fördelarna med att använda ghee istället för vanligt smör och från recepthjälpen.
Jag hänvisar till denna sida om du vill göra GHEE.
http://www.recepthjälpen.se/ - gör din egen ghee.
.
När jag skriver detta inlägg så står någon och säger -mamma titta här. Mamma titta,titta vad jag gör nu. Titta hur långt jag kan gå ner i spagat. Mamma kan jag få godis, mamma titta här och titta HÄR,men titta då mamma.
Detta betyder alltså full uppmärksamhet på henne vareviga sekund.
Så nu får hon all min uppmärksamhet.
.
/H
.

tisdag 9 juni 2009

En panik lunch

Jag älskar Thailänsk mat. Den är smakrik och ganska så fettsnål. Jag glömde ta med lunch till jobbet och beställde mat från en Thai restaurang. Det är en av de få restaurangerna i Umeå som serverar mat för en allergiker.
Jag måste alltid kolla innehållet. Med det finns ett par rätter som jag alltid kan äta.
Tyvärr så hade nog kocken fått snedtänding idag för det hamnade ingredienser som jag absolut inte kan äta. Där ibland MAJS.
Jag måste säga att de är väldigt hjälpsamma och trevliga på
Amphigas i Umeå men tyvärr så mår jag riktigt kasst just nu. Har magsmärtor och mår illa. Om jag ska beskriva min mage så är den svullen som en långt gången graviditet och då överdriver jag inte. Jag kommer att vara så här i en månad ungefär. Folk tror att jag väntar barn och att jag äter väldigt mycket.
Vardagen blir till ett enda stort besvär. Jag måste kolla allt innehåll. Varför sätter man majsstärklelse i en Yoghurt tex?
För att inte tala om att resa. Det händer ibland att jag är utan mat en hel dag när vi reser. Hellre det än att bli sjuk.

Jag måste säga att överlag så vet restauranger väldigt lite om matallergier och vilka följder det kan bli om en överkänslig person får i sig fel mat.
I Finland har de flesta restaurangerna inskrivit i sina menyer exakt innehåll och om det är gluten, laktos och äggfritt osv.
Hur svårt hade det varit att skriva in det i listan? Jag menar mataffärer tar hem mer och mer mat för överkänsliga personer. Är inte det tillräckligt för att hela branschen ska ta sig en funderare?


/H

onsdag 3 juni 2009

Onsdag och salsa

Salsan är mitt livselixir. Dans överhuvudtaget är så bra för själen. Jag har dansat sen jag kunde sitta upp.


Musiken hemma bestod av Latin Amerikansk musik, Harry Belafonte, Taube och så satt man klistrad vid radion när det var topplistan och då menar jag inte svensktoppen. Jag rattade in radio Luxenburg och så soul corner.Så fanns det ett program som hette "Eldorado" som startade vid midnatt. Alltid beredd med min enkla kassetbandspelare framför högtalaren på radion i fall det skulle komma en bra låt. Kvalitén på ljudet var inte det bästa men vad gjorde det? Jag hade musiken så jag kunde lyssna om och om igen.
Ja, så var det grannpojken som spelade hårdrock och barndomskompisens bröder som spelade Pink Floyd.




när jag gick i högstadiet så började en kurs för ungdomar som hette "Jag vågar stuffa."Där fick vi lära oss bugg och foxtrot.


Jag älskade att gå på disco. En låt som alltid kan få upp mig på dansgolvet är "disco inferno".





Så blev man äldre och så kom barnen in i ens liv och då fick man lägga dansskorna på hyllan, offentligt i alla fall.


Så kom salsan in i mitt liv. Musiken- latin amerikansk och dansen är såå rolig att dansa. Tänk om den funnits då jag var tonåring och gick på högstadiet!!!


Jag har verkligen funnit en rolig hobby där man motionerar och har kul.


Jag har även gått kurs i Argentinsk tango. Det är också en härligt dans att uttrycka sina känslor i. Men det är så populärt att det alltid är fullt på kurserna. Ska försöka gå och dansa A tango på Gammlia i sommar. Skulle gärna vilja utveckla mig där.


Mina barn dansar salsa med mig också. Jag får tillfälle att träna som kille. Vi tar oss en svängom i köket då och då. Tråkigt nog så får jag inte min gubbe att dansa. Han vill inte. Tråkigt att inte kunna dela den glädjen med honom.

Sen så är man allt lite för gammal och inte den smärtaste typen. så ibland, helst i början, fick man stå lite väl ofta. Numera så känner jag mig så pass säker i dansen att jag vågar bjuda upp själv. Det blir mycket roligare då.


Appropå Taube. Så kom jag att tänka på något roligt som min bror sa när han var 7-8 år. Vi satt och väntade på att en konsert med Sven-Bertil Taube skulle börja. Det dröjde ganska länge och till slut sa min bror.... - Men mamma, när kommer den där Svärt- Bendil då?







/H

måndag 1 juni 2009

Dagarna går.

Helgen gick fort. Vi har hunnit äta kräftor hos svärmor och svärfar på fredagen.

Lördag var det pyssel i trädgården klippte gräsmatta med handjagaren och så kom svärmor förbi och hämtade jordgubbsplantor och hämtade Y-dott. På kvällen var det konsert med Whitesnake. Han gjorde en kanon kväll i Umeå, tycker jag. Jag tyckte synd om HEAT som skulle ta över scenen efter rockrävarna. Vi hade så mycket att göra under dagen så det blev rester från min "chilli con Brännare" Jag ska lägga ut recept senare.

Idag har jag satt mer morötter och gurka. Krattat gräsmattan lite och vattnat. Har rensat bland våra hallonbuskar också. Jag har både trädgårdshallon och skogshallon på gården. Jag lyckas få ihop så att det nästan räcker hela vintern till sylt och lite annat gott.

Jag är inte så förtjust i färdiglagad mat, men idag har vi gjort ett undantag. Det blev kebabtallrik från El Bigote. Där får du god mat och han är generös med portionerna så jag orkar inte äta upp allt. Men det fixar min man. Han äter så gärna upp resten.
Jag har recept på en hemmagjord kebabtallrik. Den kommer också senare.

Har också hunnit med idag att göra rabarber paj och rabarbermarmelad. Men min marmelad blev inte alls så röd och fin som på bilden i tidningen"på Landet". Min blev grön. hoppas att den smakar gott ändå.

Har även gjort lite naturkosmetik. Idag blev det schampo på rosmarinvatten och vanilj och rosoljor bl.a.
Vi hade helt slut på schampo så det var bara att ställa sig att göra det. Men det är så lätt att göra eget så det gick fort. Denna gången blev det grönt och fint och luktar gott. När jag orkar ska det bli etiketter på mina flaskor och burkar. Det ser ju alltid trevligare ut. Säljer lite till vänner och bekanta och de uppskattas verkligen mina grejer jag gör. Det blir man glad av.
En pappa kommer och köper min tass salva som är till för inte bara hundar. Det är den enda salvan som håller hans dotters fötter fria från sår, sprickor och eksem. Det är så roligt att salvan hjälper hennes fötter.

Nu är klockan så mycket att det är dags att sova.Det är så härligt ikväll att det forfarande är ljust, solen bara vänder i horisonten och går upp igen.


/H