måndag 30 januari 2017

Att förbättra mina rutiner och arbetsmiljö på urmakeriet.

Under fjolåret förbättrade vi många rutiner och arbetsmoment.
Vi har under de senaste åren fått fler och fler reparationer.
Så till den grad många att det inte har varit hanterbart. Vi hade inte något bra system för dem.
 Det är nu ordnat med ett enkelt program som heter One note.
 Där dokumenterar vi allt med bilder och text. Lätt att hitta och lättare att ge ett snabbare svar till kunden.
Vi har även förbättrat en del i rutiner kring reparationer av väggur.  Vi har byggt om en pelarborrmaskin med en frekvensstyrning och förbättrat en poleringsmaskin för tappar. Små medel som gjort stor skillnad.
I och med dessa små förändringar flyter arbetet betydligt enklare.
I år blir där ytterligare förändringar.
Vi kommer att ändra arbetsrutinerna än en gång. Det gör vi för att få en ännu bättre och stressfri miljö. Det må se fridfullt ut när man tittar in i vår urverkstad men skenet bedrar ibland.
Under många år hade vi rutin med att svara i telefon och ta emot kunder i butik varannan gång under en dag.
Det blev frustrerande när man satt och var fullständigt koncentrerad på en klocka att släppa det man hade för händerna.
Det ändrade vi till att varva förmiddag och eftermiddag. Ena halvan av dagen svarade man i telefonen och tog emot kunder och fick sitta ifred och skruva andra halvan av dagen.

I år ska vi prova varannan dag.  En hel dags skruvade eller en hel dag kundkontakt.
Det blir trevligt att kunna vara fullt koncentrerad på kunden i stället för att tänka och stressa över arbetet vid urmakarbänken som väntar eller tvärtom.
Vi får se hur det går.  Vi börjar med detta imorgon.
Vi har ett annat jätteprojekt som ska genomföras.  Vi har olika system av reservdelar från några urmakerier. Nu ska det en gång för alla  bli ett enda system som är anpassat till vår verksamhet. Drömmen är ett datoriserat katalogsystem av alla reservdelarna. Men jag är just nu glad om allt samlas till ett enda system i bokstavsordning. Vi har inte hittat rätt datorprogram för att ha ett bra system för reservdelarna. Jag hoppas att det kommer att lösa sig när det stora jobbet med  microdelarna görs.
En annan sak som också ska  åtgärdas är förbättringar på en rengöringsmaskin till armbandsur. Finns nya för över 120 000 kronor. Med det som ska ändras på den gamla, gör att kommer vi undan med en 20-del av priset och det kommer att bli lika bra.  Vi siktar på dessa mål i år.  Det är förstås fler planer på gång men i grova drag är dessa de viktigaste. Det kommer att göra stor skillnad i vår vardag på urverkstaden.

Ha det gott och lev väl.
Helén



Inga kommentarer: