måndag 30 januari 2017

Att förbättra mina rutiner och arbetsmiljö på urmakeriet.

Under fjolåret förbättrade vi många rutiner och arbetsmoment.
Vi har under de senaste åren fått fler och fler reparationer.
Så till den grad många att det inte har varit hanterbart. Vi hade inte något bra system för dem.
 Det är nu ordnat med ett enkelt program som heter One note.
 Där dokumenterar vi allt med bilder och text. Lätt att hitta och lättare att ge ett snabbare svar till kunden.
Vi har även förbättrat en del i rutiner kring reparationer av väggur.  Vi har byggt om en pelarborrmaskin med en frekvensstyrning och förbättrat en poleringsmaskin för tappar. Små medel som gjort stor skillnad.
I och med dessa små förändringar flyter arbetet betydligt enklare.
I år blir där ytterligare förändringar.
Vi kommer att ändra arbetsrutinerna än en gång. Det gör vi för att få en ännu bättre och stressfri miljö. Det må se fridfullt ut när man tittar in i vår urverkstad men skenet bedrar ibland.
Under många år hade vi rutin med att svara i telefon och ta emot kunder i butik varannan gång under en dag.
Det blev frustrerande när man satt och var fullständigt koncentrerad på en klocka att släppa det man hade för händerna.
Det ändrade vi till att varva förmiddag och eftermiddag. Ena halvan av dagen svarade man i telefonen och tog emot kunder och fick sitta ifred och skruva andra halvan av dagen.

I år ska vi prova varannan dag.  En hel dags skruvade eller en hel dag kundkontakt.
Det blir trevligt att kunna vara fullt koncentrerad på kunden i stället för att tänka och stressa över arbetet vid urmakarbänken som väntar eller tvärtom.
Vi får se hur det går.  Vi börjar med detta imorgon.
Vi har ett annat jätteprojekt som ska genomföras.  Vi har olika system av reservdelar från några urmakerier. Nu ska det en gång för alla  bli ett enda system som är anpassat till vår verksamhet. Drömmen är ett datoriserat katalogsystem av alla reservdelarna. Men jag är just nu glad om allt samlas till ett enda system i bokstavsordning. Vi har inte hittat rätt datorprogram för att ha ett bra system för reservdelarna. Jag hoppas att det kommer att lösa sig när det stora jobbet med  microdelarna görs.
En annan sak som också ska  åtgärdas är förbättringar på en rengöringsmaskin till armbandsur. Finns nya för över 120 000 kronor. Med det som ska ändras på den gamla, gör att kommer vi undan med en 20-del av priset och det kommer att bli lika bra.  Vi siktar på dessa mål i år.  Det är förstås fler planer på gång men i grova drag är dessa de viktigaste. Det kommer att göra stor skillnad i vår vardag på urverkstaden.

Ha det gott och lev väl.
Helén



söndag 8 januari 2017

Nya utmaningar år 2017?

Då har ytterligare ett år gått och en del av mina nyårslöften för 2016 genomförde jag faktiskt.
Bland annat att bli snällare med mig själv och min kropp. Det har jag blivit.
Istället för att stressa och träna som en galning har jag taggat ner en smula.
Jag sover bättre och bättre. 
Jag har börjat äta naturligt sköldkörtelmedicin och känner mig mycket bättre.
Jag äter LCHF och firar denna trettonhelg 2 år med denna kost. Det tänker jag och min man fortsätta med även detta år men jag kommer att utesluta mejerier i möjligaste mån. Försöka få i mig lite mer fett. Dels för att jag är laktosintolerant och sen för att mjölkprodukter är en inflammatorisk kost.
Jag planerar alltså att bli ännu snällare med mig själv.

På jobbet har vi gjort en massa förbättringar 2016 för att rationalisera vissa moment med reparationerna genom att förbättrat maskiner och verktyg för att kunna göra ett bra jobb, fast lite snabbare.
Under 2017 kommer vi att göra fler förbättringar, men jag återkommer om det längre fram.

Havanna, Kuba
Jag reste till Kuba 2016 och hamnade mitt i landssorgen av Fidel Castros död. Ingen musik, ingen dans och ingen fest. Det var i och för sig tredje gången jag var där och  det var en märklig känsla att denna gång, inte kunna njuta av dans och musik i nio dagar. Jag har dessutom upplevt det riktiga Kuba. Bland vanliga människor och deras religion Yoruba eller Santerian som det också kan heta. Jag bodde hos en familj och inte på hotell eller Casa de Particular. Det kommer att bli ett eget inlägg om det så småningom.
Spännande allt jag har upplevt och intressant, samtidigt sorgligt.

Jag gjorde en massa upptäckter om mig själv under 2016 och under tiden på Kuba lade jag fram strategier för mitt fortsatta leverne. För där fanns mycket tid att tänka. Jag upptäckte också hur slut jag var och att jag behövde verkligen den semestern. När det gäller LCHF så var det svårt att hålla sig till strikt LCHFkost. Där finns inte så mycket mat att köpa och den mat som finns är jättedyr, även för oss turister.
Jag tappade vikt där på Kuba, men den åt jag upp under julhelgen igen.
Vi firade jul i södra Sverige och för första gången på många år julpyntade vi inte här hemma och inte lagade vi någon julmat hemma heller.
Dagarna var lugna och jag besökte Borås Textilmuseum och en massa loppisar. Det blev några fynd.
Vi besökte även ett äldre par som hade en syateljé och köpte lite kläder samt maken beställde en kostym i siden/ull.
Där nere i Boråstrakten, fick jag chans att ytterligare återhämta mig.

Nu ska det bli skönt att sätta igång att arbeta igen och jag ser fram emot de förändringar vi kommer att göra i vår urverkstad. Jag trivs med mitt jobb och kan vi förbättra arbetsmiljön ytterligare så är det ett stort plus.

Jag pratade om att börja träna på gym 2016. Nu 2017 blir det av och det ska bli trevligt för jag får sällskap av min man. Vi har bestämt oss för att försöka göra gemensamma aktiviteter som stärker vårt förhållande och våra kroppar. Det ser jag fram emot.
Jag och min  har än en gång tagit tag i mitt syrum och försöker än en gång göra det lite trevligare att vistas i. Vi håller även på att fixa gästrummet.
Jag kommer att fortsätta dansa flamenco och jag kommer att fortsätta sjunga i kör.
Salsadans och dans överhuvudtaget ligger närmast mitt hjärta och det kommer jag att fortsätta med.
Nya ideér tar form och de vill jag prova att utveckla i år.

Dessa saker gör mig gott och det är det som jag kommer att fokusera på detta år.
Allt som gör mig och min familj gott är mitt måtto.

Ha hälsan och må väl.
Helén